THE STORY OF THE PIER

Paradise Pier

Gepubliceerd online: 4 maart 2019

Sleutelwoorden: fotocollage, fabel, Schiphol, Manhattan | Leestijd: 2min.

Er was eens het woeste water van de voormalige Zuiderzee met een pier. Nu is dit het IJsselmeer: vernoemd naar de rivier die erin uitmondt. De pier oogde als een brug. Het was een bijzonder uitzichtpunt om te kijken naar het water en de ondergaande zon.

Op een dag keken twee geliefden, na een lange tocht over de Afsluitdijk, bij deze pier naar het uitzicht. Ze droomden van geluk en rijkdom. Aan de horizon verscheen als een Fata Morgana de skyline van Manhattan. Het was een droombeeld van vrijheid, gelijkheid en geluk, want het droombeeld was door het Vrijheidsbeeld verbonden met de Onafhankelijksheidsverklaring.

De geliefden geloofden hun eigen ogen niet.

De Hollanders maakten vroeger van zee land. Door de zee droog te leggen ontstond het IJsselmeer en de Haarlemmermeer. Zo werd de bodem van de zee door de Hollanders vruchtbaar gemaakt. De zeebodem werd verbonden met nieuwe rijkdom en technologie: in de Haarlemmermeerpolder ontstond de luchthaven Schiphol.

Via een pier komen mensen veilig en comfortabel bij een vliegtuig of een boot, maar deze pier was voor de geliefden onbegaanbaar door het hoge water.

Wat de geliefden zagen als een paradijs, leek heel dichtbij, maar was onbereikbaar juist door het water. In hun beeld van het paradijs was het Vrijheidsbeeld vervangen door de Schipholtoren: alsof het de Hollanders niet ging om de romantiek, maar om de calculatie.

Lees ook: https://www.archiscript.nl/posts/manhattan-in-de-lage-landen